free bootstrap template

BÖLCSKEI GYÖRGY PORTRÉ 

FOLYAMATOS LENDÜLETBEN-BÖLCSKEI GYÖRGY PORTRÉJA

 „Mire földet érünk, talpra kell esni.”

Bölcskei György – bár szellemi, fizikai lendülete, fiatalos, erőt sugárzó – megjelenése alapján nem gondolnánk, idén ünnepli kereken a 70. születésnapját. A hazai agrárszektor almatermesztésének egyik jelentős szabolcsi cégcsoport vezetője, Nagykálló központtal 1300 ha-on, 67 termelőt magába foglaló almatermesztést koordinál évtizedek óta a Nagykálló-Tész Kft. által. A magyar almatermesztés egyik legkedvezőbb és legősibb területének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül még Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyékre is kiterjednek a cégcsoportjához tartozó almások. Szerényen nyilatkozik, amikor a sikerről kérdezem: számára még aktív életműve legfőbb eredményességi mutatója, hogy megbízható, korrekt üzletembernek ismeri minden munkatársa és partnere. A belé vetett töretlen emberi-szakmai bizalom az ő „brandje”, igazi énmárkája, s Bölcskei György ezt előrébb helyezi életmérlegében, mint az üzleti sikereket.

KORÁBBAN A KÖVETKEZŐ PORTFOLIO KONFERENCIÁKON VETT RÉSZT ELŐADÓKÉNT:

Agrárgazdasági Szakmai Napok 2016 - Nyíregyháza
Agrárgazdasági Szakmai Napok 2015 - Nyíregyháza

Annak ellenére, hogy nem kertészmérnök, hanem agrármérnök, a megfelelő szaktudást mindig is értékelve, az egyes területeken a legkiválóbb szakembereknek delegálja le a teendőket, képzett főkertészt is alkalmaz. A „háztájiban” pedig annak idején minden munkafolyamatot ő maga végzett saját kezűleg a gazdálkodásba már kisfiúkorától belenevelődve, hiszen a sok gyermeket útra bocsájtó családi ház körül természetesen gyümölcsös, így almáskert is volt, amiben édesanyjának ő volt az egyik fő támasza.

    A hazai almatermesztés egyik jelentős cégcsoportját vezető Bölcskei György elmondása szerint ő maga soha nem kívánkozott a nagyvezetői posztba, de az élet sorra kemény döntési helyzetekbe és felelős pozíciókba emelte őt. A híres Református Gimnázium elvégzése után tanárai szomorúságára a humán tárgyak és a történelem iránt rajongó fiatalember nem magyar-latin szakos pedagógus lett, hanem agrármérnök, Debrecenben folytatva felsőfokú tanulmányait is. Döntését nem bánta meg, szereti a szakmáját és ma is bámulatos szellemi dinamikával, s örömmel koordinálja a komplex képességeket és folyamatos hatékony vezetői lendületet igénylő cégcsoportját. A történelem iránti rajongása a számok, tények fejben tartásának és gyorsreagálást igénylő hatékony döntési képességének művészetében kap teret ma is. A címadó mottón kívül másik életelve, hogy: „Mindent folyamatában kell megoldani.” Így lendítette túl felelős és cselekvőkész vezetőként sokszor a mélypontokról is vállalatát, ahol ma már az őszi szezonban közel 300 összehangoltan dolgozó embernek ad munkát.

  Felfogása szerint a folyamatosan adódó kisebb, nagyobb kihívásoknak a dolgok menetében, lendületében kell megfelelni, s itt vezetőként soha, még hétvégén sem lehet letenni a munkát, így ebbe a folyamatosságba építi be a kikapcsolódást, s az örömforrásokat is. Lányai, a jogász Zsófia kettő, az angol tanárnő Zsuzsanna pedig három unokával ajándékozták meg, s ők állandó örömforrást jelentenek. Fiatalos megjelenését kosárlabdás sportmúltjának, a kiváló szabolcsi alma rendszeres napi fogyasztásának és a hajnali úszásnak, a lendületben tartó aktivitásnak köszönheti. Ugyanakkor a művészet, a festészet és a komolyzene iránti rajongása is léleküdítő eleme folyton áramló életének. Fiú utódja ugyan nincs, de van két gépészmérnök veje, egyikük Horváth Tibor már jelentős támasza a cégviteli ügyekben, s szándéka szerint, - igazi csapatjátékosként gondolkodva, -egy kiváló szakmai team fogja méltó módon tovább vinni életművét az adott területek legjobbjaival. Addig azonban még sok feladat és cél dinamizálja a cégalapítót. A hazai almatermesztés jövőbeni biztonságát a hatékony szakmai és állami piacvédelemben és a minőségi termelésben látja. A hazai Tész-ek palettáján pedig olyan cégként azonosítja sajátját, mely óriási perspektívát lát a gyümölcstermesztésben, amelynek lehetőségrendszere bizony még mindig csak töredékesen van kihasználva.

  Aktív munkásságának fő terve a magyar almatermesztés fenntarthatóvá emelése, saját cégcsoportján belül még számos innovációt tervez e célból. Ha kell kemény döntéshozóként, ám mindig higgadt, nyugodt módon, munkatársait, partnereit tisztelettel kezelve irányít nap mint nap. Bölcskei György az operatív és a tapasztalati tőkét remekül toleráló stratégiai területeken egyaránt jelen van, a „jó gazda” összetett tudásával, felelősen irányít bízva abban, hogy munkássága hosszú távon is segíti majd a magyar alma nívójának, haza és nemzetközi piaci presztízsének emelkedését.

 


 Felfogása szerint a folyamatosan adódó kisebb, nagyobb kihívásoknak a dolgok menetében, lendületében kell megfelelni, s itt vezetőként soha, még hétvégén sem lehet letenni a munkát, így ebbe a folyamatosságba építi be a kikapcsolódást, s az örömforrásokat is. Lányai, a jogász Zsófia kettő, az angol tanárnő Zsuzsanna pedig három unokával ajándékozták meg, s ők állandó örömforrást jelentenek. Fiatalos megjelenését kosárlabdás sportmúltjának, a kiváló szabolcsi alma rendszeres napi fogyasztásának és a hajnali úszásnak, a lendületben tartó aktivitásnak köszönheti. Ugyanakkor a művészet, a festészet és a komolyzene iránti rajongása is léleküdítő eleme folyton áramló életének. Fiúutódja ugyan nincs, de van két gépészmérnök veje, egyikük Horváth Tibor már jelentős támasza a cégviteli ügyekben, s szándéka szerint, - igazi csapatjátékosként gondolkodva, -egy kiváló szakmai team fogja méltó módon tovább vinni életművét az adott területek legjobbjaival. Addig azonban még sok feladat és cél dinamizálja a cégalapítót. A hazai almatermesztés jövőbeni biztonságát a hatékony szakmai és állami piacvédelemben és a minőségi termelésben látja. A hazai Tész-ek palettáján pedig olyan cégként azonosítja sajátját, mely óriási perspektívát lát a gyümölcstermesztésben, amelynek lehetőségrendszere bizony még mindig csak töredékesen van kihasználva.

   Aktív munkásságának fő terve a magyar almatermesztés fenntarthatóvá emelése, saját cégcsoportján belül még számos innovációt tervez e célból. Ha kell kemény döntéshozóként, ám mindig higgadt, nyugodt módon, munkatársait, partnereit tisztelettel kezelve irányít nap mint nap. Bölcskei György az operatív és a tapasztalati tőkét remekül toleráló stratégiai területeken egyaránt jelen van, a „jó gazda” összetett tudásával, felelősen irányít bízva abban, hogy munkássága hosszú távon is segíti majd a magyar alma nívójának, haza és nemzetközi piaci presztízsének emelkedését.


Írta: Kocsi Erika